Beardedky

a jedna tibeťanda…

StPr 1 – Ciri má další zkoušku!

| 0 comments

Už dlouho jsem měla v plánu s Ciri nastoupit na zkoušku StPr 1 – před asi 2 lety poprvé. Bylo ale posledního března a překvapily nás sněhové závěje, tak se zkoušky zrušily. 😀 Od té doby jsem to moc netrénovala, ale když Cirinka byla ve fázi „rekonvalescence po kastraci a bolavých zádech“, byl to ideální čas začít se tomu opět věnovat 🙂

A co že to StPr 1 znamená? 

StPr 1 je první stupeň (celkem jsou tři stupně) vyhledávacích zkoušek z řádu IPO. V prvním stupni pes musí v prostoru 20*30 metrů vyhledat dva ztracené předměty svého páníčka (10*3*1 cm), přičemž jeden je vlevo a druhý vpravo. Psovod se pohybuje středem vymezeného obdélníku. Při nalezení musí pes předmět označit – u nás polohou lehni, jsou ale možné i jiné polohy. Hodnotí se práce psa, ochota vyhledávat, intenzita hledání, uposlechnutí povelů a systematičnost prohledávání prostoru, práce psovoda, označování a nalezení předmětů atp.
V dalším stupni již pes vyhledává 4 předměty z různých materiálů a hlavně jsou CIZÍ.

3. 5. 2015 jsme s Ciri vyrazily do Velké Bíteše na zkoušky podle řádu IPO. Rozhodčí byl pan Hammer. Ciri získala 78 bodů ze 100 možných bodů. Největší problém byl ten, že Ciri vyhledávala spíš chaoticky než systematicky – ale já jsem jí to tak vlastně sama naučila. Z řádu jsem nepochopila, že je třeba systematicky prohledat prvně pravou a pak levou stranu… Což byl vlastně hlavní důvod našich bodů dolů (od toho se totiž odvíjely moje další povely, zastavování ve středové linii atp.). Když Cirinka předmět „zavětřila“, měla pak ještě trošku problém předmět najít – hledání bylo na poli v jeteli a poprávdě – hledaly jsme v tréninku hlavně v travičce 😀 Nejvíc jsem byla nadšená, jak krásně předměty označila – jakmile ho našla, lupla sebou na zem a pozorně čekala až k ní dojdu.
Když Cirinka zavětřila druhý předmět, začala popobíhat a nemohla ho najít a když ho po delší době (což bylo asi půl minuty) našla – pak rozhodčí říkal: No ty kozo, to bylo dost! Jo, Cirinka je prostě speciální případ! 😀 Žádný ovčoun, ale beardetka a ještě k tomu mazánek, rozmazlená holčička! Jsem nadšená, že Ciri dokázala tuhle zkoušku splnit a že i jako plemeno pro tyhle sporty podle mě ne úplně stavěné, vlastně celkem s přehledem. Důvodem našich bodů dolů bylo vlastně to, že jsem ji to tak naučila. Jsem ale přesvědčená, že by mohla tato zkouška v řádu lépe popsaná.
A taky Ciri i bez pamlsků!! dokázala na zkoušce pracovat – což je její největší problém – bez pamlsku ani ránu!

Jestli se vrhneme do dalšího stupně nevím, protože práce s cizími předměty už by byla složitější… Ale časem uvidíme 🙂

Napsat komentář

Required fields are marked *.