Beardedky

a jedna tibeťanda…

Co je nového s Ciri?

| 0 comments

V posledním příspěvku jsem psala o operaci TTA, která Cirinku možná čeká. Probrečela jsem několik dní, načetla jsem si, co jsem mohla… Byla jsem naprosto zničená z toho, že bych svoji malou holčičku měla nechat rozřezat! Že bych jí měla nechat řezat kost pro záchranu naprasklého nebo nakousaného vazu bakteriemi….

Asi 4 dny po operaci jsem došla k závěru, že VÍC HLAV VÍC VÍ. Proto jsem se objednala ještě na další prohlídku k jinému ortopedovi, aby stav Cirdi a nutnost operace také potvrdil (a nebo vyvrátil). Jen podotýkám, že první doktor mi operaci doporučil pro záchranu vazu s tím, že má levou nožku v o hodně horším stavu, má výrazně pozitivní zásuvkový test, nohu atrofickou asi o 1/3 víc než tu pravou. Druhý doktor Cirince taky udělal rentgeny, prosahal jí kompletně obě nohy od polštářků až po kyčle a došel k malinko jinému závěru. Obě nohy má stejně nasvalené, zásuvkový test (test, který zkoumá jak je koleno volné a nebo není – tudíž zkoumá povolení vazů) má mírně pozitivní na obou nožkách a podle RTG má tvar kolene adekvátní. Podle něj může být mírná zásuvka v obou kolenech fyziologická – že ji má třeba od narození, hlavně ji ale má na obou stejnou. Tenhle pan doktor by operaci nevolil – fena nekulhá, sedací test je ok, zatěžuje stejně obě končetiny. Zahájil by rehabilitaci, postupné nasvalování kratšími, ale častějšími vycházkami na vodítku. Žádné agi, lítačky se psama. O operaci mi povídal, že v Americe je trend ji dělat preventivně – jakmile pes zakulhá na koleno, řeže se. Pro záchranu vazu se rozřeže kost… Dle něj je logičtější nechat psovi kosti celé a řezat ho až v momentě, kdy je to opravdu nutné (u roztržení předního křížového vazu). Taky mi řekl, že to, co mi řekl první doktor není špatně, jen jde o preference – zachraňovat vaz před utržením s tím, že se rozřeže kost a nebo zkusit nohu nasvalit a se psem začít normálně sportovat. S tím, že vždycky se ten vaz může utrnout! Ale to se může všem psům (i lidem)….

Takže s Ciri začínáme rehábku, chodit a trošku cvičit tríčky. Pokud by nastal nějaký problém, Ciri by začla kulhat, nadlehčovat nohu, okamžitě volám doktorům a na operaci s klidným svědomím půjdu – máme teď šanci, že Ciri bude OK i bez operace, proto jsem se jí chytla a udělám pro to všechno. Pokud to nevyjde, budu mít aspoň ono klidné svědomí, že jsem pro to udělala maximum.

Napsat komentář

Required fields are marked *.