Beardedky

a jedna tibeťanda…

Ciri má anaplazmozu :(

| 0 comments

Minulý týden jsem jela s Cirouškem a Lilinkou na tábor agility. Ciri první dny krásně makala, byla rychlá, nadšená, akční. V půlce tábora ale začala kulhat. Nikdo jsme nevěděli proč a říkali jsme si že asi natažený svalík? Kulhání však trvalo od čtvrtka až do neděle. První dva dny Ciri skákala vyloženě po třech nohách… Pak se to trochu zlepšilo, ale kulhala pořád.

Na táboře s námi byla bobtailka Taime, která týden před táborem absolvovala vyšetření kulhání na klinice ve Žďáru nad Sázavou. To kulhání její panička Květa řešila už asi rok v různých ordinacích a i na velice prestižní brněnské klinice, ale kulhání se vždycky potom zase vrátilo. Pomohl jí až pan doktor Johanides. Udělal Taime RTG, testy na boreliozu a anaplazmozu a byly pozitivní. Taime od této nemoci má úplně zničený kolenní kloub a tělo má ze 40% prolezlé touhle hroznou nemocí. Proto když jsem řešila, kam s Ciri vyrazit kulhání vyřešit, pan doktor Johanides byl jasná volba. Říkala jsem si, co kdyby měla to stejné co Taime… Doufala jsem ale, že sval bude opravdu natažený.

Ve středu 19. června jsme absolvovaly RTG a vyšetření na anaplazmozu a boreliozu. Cirinčino koleno nedrží vazy vůbec jak by měly. Varianty byly natržený vaz a nebo že jí vaz žere anaplazmoza… Krevní testy anaplazmozu potvrdily 🙁

Cirinka teď má tři týdny tetracyklinová antibiotika a k tomu kortikoidy. Musí mít klid, nesmí na sluníčko a nesmí jíst mléčné výrobky. Po téhle léčbě dostane na měsíc silná chondra a začne pomalu chodit na procházky.

A jaká je prognóza? Anaplazmozy bysme se měly během léčby zbavit. Jak dopadnou Cirinky vazy ještě není jasné, varianty ale jsou že vaz sroste a bude vypadat tak, jak vypadal předtím. Další varianta je to, že vaz sroste špatně a bude potom „prodloužený“ a kolenní kloub proto potom nebude vypadat jak má a nebude správně fungovat. Poslední varianty je to, že by se mohl vaz utrhnout a pak by musela Ciri na operaci. Na tuhle variantu prostě nemyslíme!

Všichni pejskaři, prosím, nechte své pejsky vyšetřit!!! Anaplazmoza je nemoc přenosná z klíšťat. Příznaky to vpodstatě žádné nemá, projeví se to potom až v horším stádiu a často kulháním, protože postihuje hlavně velké klouby – kolena, ramena, kyčle. Nedá se proti ní očkovat. Ideální je vyšetřit pejska každý rok. Každé třetí klíště je infikované!! Byli testování náhodní psi, kteří byli zdraví dle svých majitelů a nebyli na nic léčeni. Ze 120ti psů mělo anaplazmozu 36 psů!!

Pan doktor Johanides je odborník na slovo vzatý. Nejen že řeší kulhání, ale řeší i příčinu. Má výborné vybavení včetně digitálního RTG a stroje na vyšetření krve na anaplazmozu i boreliozy. Odkaz na weboví stránky pana doktora: www.veterinajohanides.cz.

Myslete na nás ať se nám Cirínek co nejdřív uzdraví.

Samozřejmě tím hlásím, že nás tento rok už na žádné pejskařské akci nepotkáte… A doufám, že v budoucnu aspoň nějaký ten byť třeba klidnější sport budeme moct dělat. Ale hlavně aby byla Ciri zdravá, aby mohla chodit na výlety, hrát si, běhat a být šťastná, veselá a aktivní.

Napsat komentář

Required fields are marked *.